Muhafaza yöntemleri arasında en çok tercih edileni konserve yapmak besinlerin ısıtılıp hava almayan kaplarda uzun süre muhafaza edilmesini sağlar. Fabrikalarda birçok çeşidi yapılsa da Türkiye'de, evlerde genellikle sebzelerin yaz aylarında kışın tüketimini sağlamak için yapılır.
Konserve için kullanılan besinler patlıcan, domates, biber, fasulye gibi sebzelerdir. Evde konserve yapmak ve yaz lezzetini kışın da korumak için yapılması gereken işlem ise oldukça basittir.
Evde konserve yapımı: - Konserve için kullanılacak kapaklı cam kavanozlar hazırlanır.
- Kullanılacak malzemeler bol suda yıkanıp doğrandıktan sonra kaynar suda 3 dakika kadar bekletilir.
- Süzülen malzemeler kavanozlara doldurulup ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra büyük bir tencereye ters çevrilip dizilir. Üstüne gelecek kadar suyla doldurulup ortalama bir buçuk saat kaynatılır. Kaynayan konserveler ağzı ters çevrilerek bir sofranın üzerinde bekletilir ve soğumaya bırakılır.
Püf Noktası: Bu işlem için basınçlı tencere kullanılacaksa süre 45 dakikaya kadar düşürülebilir. Mümkünse basınçlı tencere kullanılması tavsiye edilir. Konservede en önemli faktör ısıdır ve gerekli ısı seviyesi basınçlı tencerede çok daha kolay sağlanabilir.
Evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar: - Kapaklar ve kavanozlar temiz olmalıdır.
- Kullanılacak malzemelerin hasarsız ve sağlam olması konserve yapımında dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelir.
- Kapatıldıktan sonra sızma olan konserveler boşaltılarak başka bir kavanozla tekrar kaynatılır.
- Kapaklara elle bastırılarak kontrol edilir. Kapak kısmında şişme olan konserveler hava aldığı için tüketmemek gerekir. Bu şişmenin önlenmesi için kaynatma işlemi oldukça önemlidir.
- Meyve ve domates gibi asit seviyesi yüksek ürünlerin kaynatma süresinin yarım saati geçmemesine dikkat edilir.
- Kaynama işleminden sonra kavanozların ters çevrilmiş bir şekilde bekleme süresi en az bir gün olmalıdır. Daha sonra saklamak için uygun pozisyonlara getirilebilir.
- Konserve malzemeleri kavanoza tıka basa doldurulmamalıdır. Kavanoz ağzında yaklaşık 1 cm boşluk olması gerekir.
- Konservelerin saklama koşulları da bozulmaması ve lezzetini koruması açısından önemlidir. Serin, kuru ve direkt güneş ışığı almayan bir yer olmalıdır.