Konserve yiyeceklerin uzun vadede tüketilmesine olanak tanıyan ve tazeliklerini korumalarına yardımcı olan bir saklama metodudur. Genellikle teneke kutu ya da cam kavanozlar içerisinde olup yiyeceklerin bozulmasına olanak veren havanın bu kaplar içerisinde kısmen yok edilmesiyle ve dışarıdan hiç hava almamasının sağlanmasıyla bu metod uygulanır. Pişirilmiş ve servise hazır yemekler, meyveler, salçalar ve bir miktar haşlanarak konserve yapımına uygun hale getirilmiş sebzeler bu işleme uygun olan yiyeceklerdir. Konserve kelimesi İngilizcedeki conservation kelimesinden gelir. Bu kelime koruma, muhafaza etme anlamı taşır.
Konserve yiyecekleri marketlerden de satın almak mümkündür. Fakat satılan konservelerin içeriğinden ve yapılış tekniğinden emin olamayanlar evde kendi zevklerine göre konservelerini kolay bir şekilde yapabilirler. Konserve yapımı için iki yol vardır. Birinci yol konservesi yapılacak yiyeceklerin kavanoza doldurulup ağızlarının titizlikle ve sıkıca kapatılması, ters çevirilmek suretiyle bir tencereye dizilmesi ve bu tencereye kavanozların boyu kadar su doldurulup yaklaşık 15-20 dakika süreyle kaynatılması şeklinde konserve elde etmektir. Bir diğer pratik yolu ise yiyecekler sıcak haldeyken kavanoza doldurulup ağzının olabildiğince sıkı kapatılması ve ardından ters çevirilip ters şekilde muhafaza edilmesi şeklindedir. İkinci konserve yapımı yoluyla birinci yoldaki kadar uzun bir ömür sağlanamasa da daha kısa vadede tüketilecek konserveler için etkili ve pratik bir yoldur.
Sebze konservesi yapmayı tercih edecekler taze fasulye, patıcan, havuç, bamya, bezelye, enginar, kereviz gibi sebzelerin konservesini yapabilirler. Konserveleme işlemi öncesinde sebzelerin bütün halde ya da orta boyutlarda parçalara bölünmüş halde bir miktar haşlanması gerekir. Ne kadar süreyle haşlanacağı kişinin damak zevkine göre ayarlanabilir. Sebzelerin daha diri ve taze sebze benzerliğinde olmasını isteyenler haşlama süresini az tutmalıdır. Sebzeler haşlanırken damak zevkine göre tuz eklenmeli ve haşlandıktan sonra suyuyla birlikte kavanozlara doldurulmalıdır. Tercihe göre yukarıda belirtilmiş iki konserveleme metodundan biri uygulanarak sebze konserveleri hazırlanmalıdır. Konservelenmiş olan sebzeler, tüketileceği ana kadar tazeliğini koruyacak ve kolayca muhafaza edilebilecek niteliktedir. Sebze konserveleri tek çeşit sebze ile olabileceği gibi faklı sebzelerin karışımıyla da elde edilebilir.