Akdeniz mutfağında sıklıkla kullanılan sebzelerden birisi kuşkonmazdır. Kuşkonmaz ya da diğer adı ile asparagus, sağlık açısından oldukça yararlı bir bitkidir. Sağlığa olan yararları arasında, bolca lif içermesi nedeniyle sindirim sistemine iyi gelmesi, egzama gibi cilt hastalıklarında etkili olması, içerdiği kalsiyum ve potasyum nedeniyle kemikleri güçlendirmesi sıralanabilir. Özellikle Haziran-Temmuz ayları arasında taze olarak tüketilebilen kuşkonmaz, konserve yapılarak da senenin geri kalanında kullanılabilir. Her ne kadar taze kuşkonmaz besin değerleri açısından daha faydalı olsa da, konservesi de sağlığa olan yararlarını olumsuz yönde etkilemez. Konserve yapmakta izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
- Kuşkonmazlar bol su ve sirke ile iyice yıkanır. Kökleri kalınlaştıkları yerden, konserve kabına sığacak şekilde kesilir.
- İki orta boy havuç kabukları soyularak yıkanır ve iri iri doğranır.
- Doğranan havuçlar ve kuşkonmazlar kaynar suda 15 dakika kadar haşlanır. Kaynadıktan sonra direkt sudan çıkarılmamaları gerekir. Kaynama suyu ile soğumaya bırakılır.
Püf Nokta: Bu aşamada kuşkonmaz ve havuçları hafif sert kalacak şelikde buharda pişirmek daha yararlı olacaktır. Böylece formlarını ve besin değerlerini kaybetmemiş olacaklardır. Buharda pişirme tercih edildiği takdirde ise kuşkonmaz ve havuçlar buzlu bir kap içerisinde soğumaya bırakılmalıdır.
- Konservenin yapılacağı kap içerisine tabana oturacak şekilde kuru defne yaprakları yerleştirilir. Defne yaprakları konserve malzemelerinin bozulmamasına yardımcı olurken, hoş bir tat da katacaktır.
- Kavanoz tabanına yerleştirilen defne yapraklarının üzerine soğuyan kuşkonmaz ve havuçlar dik bir şekilde dizilir. Aralarına isteğe göre iki üç diş sarımsak, çekilmemiş karabiber taneleri ve taze kişniş de eklenebilir.
- Ayrı bir kapta hazırlanan elma sirkesi, su ve tuz ile hazırlanan salamura konserve kabına, kuşkonmazların üzerini kapatacak şekilde ilave edilir. El yardımı ile biraz bastırarak konserve malzemelerinin salamura içerisine iyice oturması sağlanır.
- Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatıldıktan sonra kuşkonmaz konservesi güneş almayan bir ortamda muhafaza edilir. Yaklaşık iki hafta sonra hazır olan kuşkonmaz konservesi sene boyunca tüketilebilir.