Geçtiğimiz Ocak ayında Google’ın satın almasından önce Nest’i bilen kişi sayısı pek fazla değildi. Ancak Google’ın satın almasından sonra tüm gözler Nest’in üzerine çevrildi. Biz de Ocak ayından bu yana Google bünyesinde bulunan bu firmayı mercek altına aldık. Bu yazımızda Nest firmasının kuruluşundan, mevcut ürünlerine kadar birçok konuya değineceğiz. Hazırsanız başlayalım!
Nest Hakkında Nest ev otomasyonu ya da başka bir deyişle akıllı ev teknolojisi üzerine ürünler geliştiren, merkezi Palo Alto, Kaliforniya’da bulunan ve eski Apple mühendisleri Tony Fadell ve Matt Rogers tarafından 2010’da kurulan bir girişim şirketidir.
Şirket 2011’de ilk ürünü olan Nest Learning Thermostat’ı duyurdu. 2013’te ise Nest Protect adındaki duman ve karbonmonoksit dedektörünü piyasaya çıkardı. Kısa sürede büyük başarı yakalayan şirket, Ocak 2014’te yaklaşık 3.2 milyar dolar karşılığında Google bünyesine katıldı.
Şu anda Nest’in iki ürünü mevcut. Bunlar Nest Learning Thermostat ve Nest Protect. Şimdi sırasıyla onları inceleyelim.
Nest Learning Thermostat Adından da anlaşılacağı gibi Nest Learning Thermostat‘ın en büyük özelliği kendi kendine öğrenebiliyor olması. Cihazın tam anlamıyla “akıllı” ifadesini karşıladığını söyleyebiliriz. Cihaz sizin düzeninizi öğrenip, kendini buna göre programlayabiliyor. Termostatın sizin yaşam düzeninizi öğrenmesi yaklaşık bir hafta sürüyor. Ve bundan sonra siz hiçbir değişiklik yapmasanız da, o evin sıcaklığını otomatik olarak ayarlıyor.
Nest’in öğrenme süreci aslında 1 hafta ile sınırlı değil. Mesela, art arda 3-4 gün sıcaklığı değiştirdiniz. Nest bunu algılıyor ve programı değiştirip kendini yeniden programlıyor. Ancak tek seferlik ayarlamalar Nest’in dikkatini çekmiyor.
Nest Thermostat’ın geliştirme sürecinde odaklanılan konulardan birisi de enerji tasarrufu. Yapılan araştırmalara göre ısıtma/soğutma harcamalarımız toplam enerji masraflarımızın yarısını oluşturuyor. Nest firması, programlanabilir bir termostat kullanmanın bu ısıtma/soğutma harcamalarını yaklaşık %20 oranında azaltabileceğini belirtiyor. Ancak çoğu insan karmaşık oldukları için termostatları programlamıyor ya da programlanabilir bir termostat kullanmıyor. İşte Nest Learning Thermostat tam da bu noktada bize kolaylık sağlıyor.
Geniş Özellik Yelpazesi Nest bu termostatı çok ayrıntılı bir şekilde tasarlamış. Öyleki, kullanıcıya kolaylık sağlaması için her şey düşünülmüş. Ayrıca termostatta enerji tasarrufu sağlanmasına yönelik birçok özellik mevcut. Nest Thermostat’ın geniş yelpazedeki özelliklerine şöyle bir göz atalım:
- Auto-Away: Nest Learning Thermostat’ın sahip olduğu Auto-Away özelliği sayesinde cihaz evde kimse olmadığını algılıyor ve enerji tasarrufu sağlamak için sıcaklığı buna göre ayarlıyor.Ayrıca evinizde birden fazla Nest Learning Thermostat’a sahipseniz, bunlar birbirine bağlanarak Auto-Away özelliğini koordine ediyorlar ve enerji tasarrufu sağlamanız için birlikte çalışıyorlar.
- Nest Leaf: Termostatın sahip olduğu özelliklerden bir diğeri de Nest Leaf. Leaf, yani yaprak, enerji tasarrufu sağladınız günlerde beliriyor ve size önceki günlere nazaran daha az enerji tükettiğinizi belirtiyor.
- Early-On: Nest Learning Thermostat öğrenebilen ve kendi kendini programlayabilen algoritması sayesinde uyanacağınız saati öğrendikten sonra siz uyanana kadar evin ideal sıcaklığına ulaşmasını sağlıyor. Ya da aynısını siz işten eve dönerken gerçekleştiriyor. Nest Learning Thermostat’ın bu özelliğinin ismi ise Early-On.
- Energy History: Energy History özelliği sayesinde istediğiniz zaman; enerji kullanımınıza, ne kadar tasarruf sağladığınıza ve bu tasarrufu nasıl gerçekleştirdiğinize göz atabilirsiniz. Ayrıca Nest’in size gönderdiği, enerji kullanımınızın özetini ve nasıl daha çok enerji tasarrufu yapabileceğiniz hakkında öneriler de içeren aylık enerji raporu sayesinde ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
- Airwave: Termostatın Airwave özelliği yazın soğutma masrafınızı azaltmanızı sağlıyor. Evdeki nem oranının çok yüksek olmadığı zamanlarda Nest bunu algılıyor ve klimanın çalışmasını durduruyor. Bu sayede yüksek tutarlı faturalarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüyor.
- Auto- Schedule: Termostatın sizin programınızı öğrendikten sonra evin sıcaklığını otomatik olarak ayarlamasını sağlayan özelliğin ismi Auto-Schedule. Bu özellik sayesinde Nest Learning Thermostat değişen hayatınıza sürekli uyum sağlıyor.
- Auto-Tune: Bu özellik, rahatlığınızdan ödün vermeden enerji masraflarınızı azaltmak için çeşitli yollar buluyor. Auto-Tune özelliği sayesinde Nest Learning Thermostat dışarıdaki sıcaklığı kontrol ederek evin sıcaklığını buna göre ayarlıyor. Ayrıca bünyesinde Rush Hour Rewards ve Seasonal Savings adı verilen iki servisi de barındırıyor.
- System Match: System Match özelliği sayesinde Nest değişik termostat sistemlerine uyum sağlayabiliyor. Basınçlı hava sistemi,ısı pompası sistemi ve radyant sistemi gibi…
- Sunblock: Sunblock, termostat direk güneş ışına maruz kalıp ısısı yükseldiğinde bunu algılıyor ve ortamın gerçek sıcaklığını tespit ederek doğru sıcaklığı ayarlıyor.
- Time to Temp: Bu özellik sayesinde Nest Learning Thermostat zamanla evinizi ısıtmanın ya da soğutmanın ne kadar sürdüğünü öğreniyor ve hedef sıcaklığa ulaşmanın ne kadar sürdüğünü sizin de bilmenizi sağlıyor.
- Cool to Dry: Cool to Dry nemden dolayı ortamın sıcaklığı yükseldiği zaman, ortamdaki nem oranının düşürülmesini sağlayan bir özellik.
- Filter Reminders: Nest ısıtma/soğutma sisteminizin kaç saat çalıştığını baz alarak hava filtresini değiştirmeniz gerektiği zaman size haber verir.
- Heat Pump Balance: Isı pompası sistemine sahipseniz, bu özellik isteğinize bağlı olarak daha fazla konfor ya da daha fazla tasarruf sağlar.
- True Radiant: Radyant sistemlerin evi ısıtması ya da soğutması çok uzun zaman almaktadır ve buna bağlı olarak radyant sistemlerin düzenli bir ısı sağlamaları pek mümkün olmamaktadır. True Radiant özelliği ise size tahmin edilebilir bir program ve düzenli bir ısı sağlıyor.
- Weather Aware: Nest Wi-Fi bağlantısı sayesinde hava durumunu ve hava durumu tahminlerini sürekli izler. Böylece havadaki sıcaklık değişimlerinin enerji kullanımını nasıl etkilediğini anlayabilirsiniz.
- Nest Sense: Nest sizin alışkanlıklarınızı öğrendikten ve eviniz hakkında bilgi edindikten sonra, Nest Sense özelliği ile otomatik olarak rahatlık ve enerji tasarrufu dengesini sağlıyor.
- Activity Sensors: Nest’in faaliyet sensörleri 150 derecelik bir görüş alanına sahiptir. Nest bu sensörler yardımıyla menzilindeki faaliyet durumunu kontrol ederek duruma göre Auto-Away özelliğini devreye sokuyor.
- Humidity Sensor: Nemi algılayan sensörler evinizdeki nem oranını gösteriyor ve kontrol ediyor.
- Temperature Sensors: Nest Thermostat, üç adet sıcaklık sensörü yardımıyla evinizin sıcaklığını ve sıcaklık değişimlerini sürekli olarak takip ediyor.
Kolay ve Güvenli Erişim Nerede olursanız olun, cep telefonunuz ya da tabletiniz sayesinde ister mobil uygulamasından isterseniz web tarayıcınızdan Nest hesabınıza giriş yaparak termostatınıza bağlanabiliyor ve sıcaklığı istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Hem evinizde, hem ofisinizde Nest Learning Thermostat mevcutsa, bunları tek bir Nest hesabından kontrol edebiliyorsunuz. Hatta 10 adete kadar Nest Learning Thermostat’ı bir hesaptan yönetebiliyorsunuz.
Akıllı ev sistemlerinde diğer bir önemli nokta ise güvenlik konusu. Sonuçta internet ya da mobil uygulama üzerinden sisteme erişebiliyorsunuz. Böyle olunca da güvenlik çok önemli bir hal alıyor. Nest’in ise bu konuda herhangi bir şüphesi yok. 128-bit açık anahtarlı şifreleme kullanan sistemlerinin tamamen güvenli olduğunu belirtiyorlar.
Cihazın kurulumu oldukça kolay ve kendi başınıza rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Kurulum yaklaşık 30 dakika sürüyor. Ayrıca Nest’in internet sitesinde adım adım kurulumu gösteren videolar da mevcut.